Forskere i dyrevelfærd kan undersøge, hvordan dyr reagerer på de forhold, som vi holder dem under og på de ting, vi gør ved dem. Den viden er vigtig for de etiske overvejelser, for den er med til at afgøre, hvornår vi synes, at dyrenes velfærd er god nok, og om vi tager tilstrækkelige hensyn til dem. Men forskningen kan ikke give svar på alt. Hvis en undersøgelse viser, at der er forskel for dyret på, om det fx er ude eller inde, så ved vi, at der er forskel. Men hvis undersøgelsen ikke viser en forskel, så ved vi ikke, om det er fordi, der rent faktisk ikke er forskel for dyret, eller om det er fordi, undersøgelsen ikke er præcis nok. Vi bliver løbende klogere på dyrene, efterhånden som vi bliver bedre til at undersøge, hvordan de har det. Ud fra de etiske overvejelser tager vi så stilling til, om vi behandler dem godt nok.
Forskningen kan se på både objektive og subjektive mål for dyrevelfærd. De objektive er dem, der direkte kan måles, fx dødelighed, tilvækst, ydelse og adfærd. De subjektive mål er dem, der afspejler dyrenes egne oplevelser, fx stress, smerte og glæde. Her er man nødt til at fortolke sine observationer som et udtryk for dyrenes følelser. Det kan være svært, og derfor kan det være fristende kun at fokusere på de ting, der er direkte målbare. Men hvis man ikke også har de subjektive mål med, risikerer man at overse ting, der af nogle anses som vigtige for dyrs velfærd.
Forskere måler derfor typisk på mange ting, når de undersøger dyrevelfærd, og det er ikke altid, at alle mål peger i samme retning eller er lige tydelige. Så må man fortolke resultaterne, som de bedst kan forklares. Her kan man bl.a. læne sig op ad, hvordan de samme forhold opleves af mennesker. Hvis der fx er tale om dyr, der har samme slags nervesystem som mennesker, er det sandsynligt, at det, der gør ondt på os, også gør ondt på dem. Nogle gange kan man være i tvivl om, hvad forskningen viser. Så kan man overveje konsekvenserne af, om man lader tvivlen komme dyrene eller menneskerne til gode.
Læs mere om dyreetik og dyrevelfærd.