af Dorte Rebbe Schou

Uskøn ridning kan gøre hesten syg

27-06-2019

Når vi taler om hestens velfærd og adfærd, støder vi fra tid til anden på begrebet ”tillært hjælpeløshed”. Hvad betyder det, og hvad kan du gøre, hvis din hest er ramt?

En hest, som føler smerte eller stærkt ubehag gentagne gange uden mulighed for at undgå det, vil gradvis blive tilvænnet smerten og ubehaget og opgive at reagere på den stimulus, som er årsagen. Det kalder man tillært hjælpeløshed. Tillært hjælpeløshed ses ofte hos heste, der er blevet redet på en uhensigtsmæssig måde, fx ved at være blevet presset ud over deres kapacitet, eller hvor brugen af udstyr som sporer og hovedtøj giver gener eller deciderede smerter.

Hvis hesten ikke kan opnå frihed fra smerten, kan den fx udvikle det, der kaldes en ”hård mund” eller ”døve sider”. Det betyder, at hesten ikke længere reagerer på rytterens signaler. Hesten kan også miste gålysten. Gålyst er et begreb, der anvendes indenfor hestesport om en hest, der villigt deltager i træningen, bevæger sig utvungent og ikke viser konfliktadfærd.

Alle heste reagerer fra starten følsomt på alle rytterens signaler. Når hesten ikke længere gør det, er der grund til bekymring, og den er hverken dum eller usamarbejdsvillig. Tænk på det som en langvarig stresspåvirkning, som over tid kan give fysiske problemer som kolik og mavesår.

Før det sker, vil hesten have vist større eller mindre grad af konfliktadfærd, fx spændinger under bevægelse, sænket ryg, halepisken og urolige ører. Der er stor forskel på hestes tærskel for ubehag og smerte, og dermed også for hvornår de evt. udvikler tillært hjælpeløshed eller mister gålysten. Derfor er det meget vigtigt, at du altid lægger mærke til, om hesten viser et eller flere af disse tegn.

Hvordan blev din hest redet, før du fik den? Er der lagt en korrekt grundridning i den? Har den ændret adfærd, mens du selv har redet på den? Hvis du får øje på signaler på tillært hjælpeløshed og manglende gålyst hos din hest, så er første trin i problemløsningen at finde årsagen. Problemet løses ikke ved at sparke hårdere, skifte bid eller bruge andre hjælpemidler. Der er ingen nemme genveje. Den bedste investering vil altid være korrekt grundridning på hestens præmisser.

Søg hjælp fra en professionel træner, der tydeligt praktiserer ridning med fokus på hestens signaler og på hestens præmisser. Grebet rigtigt an kan omskoling af hesten give den gålysten tilbage, så den igen bliver lydhør for dine signaler. Så bliver det en fornøjelse for hesten, for dig som rytter, og motiverende at se på for andre ryttere.
 

Vil du vide mere om emnet?

Læs Det Dyreetiske Råds overvejelser i Udtalelse om hold af heste (1998) og Udtalelse om brug af heste til sport (2023).