Der transporteres hver dag mange tusind dyr i Danmark. Det er især fjerkræ, grise og kvæg, som skal til slagteriet i Danmark, men der transporteres også mange dyr ud af landet til f.eks. Tyskland, Polen og Italien, bl.a. til slagterier eller til videre opdræt. Andre dyrearter transporteres også, f.eks. heste til diverse stævner med konkurrence i dressur, spring eller anden form for ridesport, og hunde med deres ejere på ferie. I Danmark transporteres produktionsdyrene som regel i lastbiler, som er indrettet til transport af en bestemt kategori af dyr. Transport af dyr er omfattet af Dyrevelfærdsloven, Transportforordningen og specifikke bekendtgørelser om transport af dyr. Du kan se mere om reglerne her.
Når dyr flyttes væk fra et kendt miljø, vil det næsten altid medføre en belastning af dyrene. Transport medfører, at dyrene har mindre plads, ikke samme adgang til foder og vand, at bilen bevæger sig, og at lys, lugte og temperatur er anderledes end i stalden. Ofte transporteres dyrene desuden sammen med dyr, de ikke kender i forvejen. I dyrenes verden kan de nye omgivelser under transporten være potentielt farlige, og kan medføre frygt og stressreaktioner.
Transport af dyr har været og er stadig til diskussion. Der har især været diskussion af transporttiden. Det er klart, at transporttiden kan have stor betydning for dyrevelfærden. Jo længere transporttid jo større risiko for dårlig dyrevelfærd. Men måden, transporten foregår på, har også stor betydning. Dyre rideheste, som pakkes ind i bandager om benene og med dækken, som køres sammen med en kendt makker i roligt og forsigtigt tempo med fri adgang til hø og vand under transporten, kan nok klare en længere tur end en udslidt so-gris, som transporteres til slagteri sammen med andre grise, hun ikke kender. Ved lange transporter er der et krav om, at dyrene får pauser. Det giver umiddelbart god mening for dyrenes velfærd, men forholdene under af- og pålæsning af dyrene, samt de stalde som dyrene skal opholde sig i under pausen og pausens varighed, har stor betydning for dyrevelfærden. For hver pause skal dyrene jo af og på bilen og igen forholde sig til nye omgivelser, og måske nye naboer i den næste sti/boks. Det er altså desværre ikke så simpelt som bare at undgå lange transporter. Vi har brug for mere viden om, hvordan dyrene opfatter forholdene både under transporten og i pauserne for at sikre dyrevelfærden.
Overvejelser om transport af dyr er også relevante, når det gælder andre dyr end produktionsdyr. Det er f.eks. ikke alle hunde, der bryder sig om at køre i bil, og selv om hunden ikke ligefrem piver eller gøer på turen til sommerhuset, er det så acceptabelt, hvis turen tager f.eks. ti timer, eller er det kun acceptabelt at køre med hunden i to timer? Eller hvad med at tage hunden med på en campingtur til Sydeuropa? Tilsvarende har sportsheste tit gode forhold under transport, men transporten kan alligevel være belastende, og er det virkelig i hesten interesse at komme på træningsophold i Spanien, eller kunne træningen ikke lige så godt foregå i Danmark? Som dyreejer har man altid et ansvar for at overveje, om en transport er dyrevelfærdsmæssigt forsvarlig, og også om transporten virkelig er nødvendig, og i så fald for hvem.
(Foto er venligst udlånt af Mette Herskin, Aarhus Universitet.)