af Jes Aagaard

Plop - må jeg spise edderkopper levende?

14-10-2020

For nogle dage siden løb fascinationen af edderkopper af med mig. Under optagelser af et videoindslag til Naturpark Amager, hvor jeg begejstret fortæller om den store hjulspinder boldværks edderkop, spiste jeg den rå med hud, hår og 8 ben. Hvorfor det? Fordi det er overraskende, fordi det skaber opmærksomhed og fascination. Historien om, at edderkopper smager af rejer med en nøddeagtig smag, gik viralt. Det fik mange mennesker til at kommentere på min hang til at spise edderkopper, især på TV2's Facebookside, hvor der er kommet over 23.000 kommentarer.

Det har vist sig, at en hel del finder det forkastelig eller uetisk, at jeg spiser en levende edderkop, hvilket har fået mig til tasterne. Spørgsmålet er her, som i overskriften, om man må spise edderkopper levende? Ja – der er ingen lovgivning, der forbyder, at man spiser edderkopper eller insekter, så længe de ikke er beskyttet af fredninger eller lignende. I et dyreetisk perspektiv så kan spørgsmålet deles i tre: 1. Er det ok at spise edderkopper eller insekter? 2. Er det ok at spise noget levende? 3. Er det ok at spise noget levende for provokationens skyld?  

Det første spørgsmål tror jeg vil være ganske overflødigt om nogle år, hvis man i øvrigt accepterer at spise dyr, fordi vi fremadrettet skal vænne os til at spise insekter og måske edderkopper, hvis vi vil indtage animalske proteiner i vores kost. Insekter er en helt naturlig og nødvendig del af kosten i mange andre verdensdele, hvor man ikke har landbrug og kødproduktion. Det vil selvfølgelig kræve en kulturændring i vores verden, før det bliver almindeligt at spise insekter og edderkopper. Der findes allerede en del produktioner af insekter, som anvendes i konsum herhjemme.

Må man spise edderkopper og insekter levende? Tja, det tænker jeg heller ikke er noget problem. Vel vidende at det ikke er et argument, så kan jeg dog konstatere, at mange har en dyr vane med at spise levende østers, som også er et levende væsen med sanser og nerver. Kravene til, at det er etisk forsvarligt at spise et dyr levende må være, at det ikke udsættes for unødvendig stress og smerte i perioden, før det skal spises, samt at det får en hurtig og smertefri død. Det, er jeg ret overbevist om, er tilfældet. Når en edderkop plukkes ud af sit net og spises umiddelbart efter, så når den ikke at opleve meget stress. Selve aflivningen sker også meget effektivt, når den bliver knust mellem kindtænderne.

Så til det sidste spørgsmål og måske det vigtigste – er det i orden at spise en levende edderkop alene for provokationens skyld. Her tror jeg til gengæld ikke, at der findes et klart svar. Jeg har været formidler af natur gennem hele mit voksenliv, og jeg har ofte konstateret, at dem, der finder naturen interessant og spændende, er en mindre gruppe af borgere. I forsøget på at nå nye målgrupper, og måske nogle af dem, der ikke nødvendigvis finder naturen spændende, så anvender jeg nogle gange overraskelsen eller provokationen. De mange kommentarer og seere af indslaget vidner om, at mange naturfremmede har set med. Hvis blot nogle få procent af dem får et andet syn på edderkopper, som en fascinerende og spændende dyregruppe, så syntes jeg, provokationen er ok. Og det ser ud til også at have virket efter hensigten. Flere har ringet med reaktioner. Lederen fra en naturbørnehave fortalte, at personalegruppen havde taget udfordringen op og ville prøve at spise edderkopper selv. En lærer fortale, at han havde stor succes med at bruge klippet i sin undervisning, og at det skabte en interesse for edderkopper, som han ikke var vant til.

Selvfølgelig er det et greb, der skal bruges med omtanke, så det ikke bliver en formidling, der handler om at spise mærkelige ting. Jeg synes, det er stærk formidling, blot en gang imellem at bryde med den seriøse faglighed og servere en overraskende viden, du ikke var klar over.

Se selv indslaget her: https://www.facebook.com/watch/?v=647229402653746