af Peter Mollerup

Nej til jagt med bue og pil

16-05-2019

Den 1. september 2018 var en sort dag for dyrevennerne. Det var dagen, hvor de danske jægere fik udvidet deres jagtmuligheder betydeligt, så jagt med brug af falke og buejagt på store dyr blev tilladt. Jeg kunne næsten ikke tro, at det var sandt, for jeg har altid været stærk modstander af buejagt. Og nu er det ikke bare den traditionelle buejagt på mindre dyr, der er tilladt. Nej, man har udvidet tilladelsen til at gælde store dyr som dåvildt, sikavildt og kronvildt. Godt nok først i en prøveperiode på 3 år, hvorefter jagten skal evalueres, så man kan beslutte, om tilladelsen skal gøres permanent.

Det Dyreetiske Råd blev spurgt til råds af miljø- og fødevareministeren, og Rådet var delt i denne sag. Nogle medlemmer kunne slet ikke acceptere jagt med bue og pil, mens andre mente, at det var ok at udvide jagten i en prøveperiode, idet Rådet flere gange dog pegede på usikkerheden og tvivlen, når det gjaldt buens træfsikkerhed og størrelsen af dyrets lidelser.

Hvorfor er jeg så stærk modstander af buejagt? Der er to forhold, der er afgørende.

For det første synes jeg ikke, at det er etisk forsvarligt at plaffe dyr ned for sjov. Jagt er acceptabelt, hvis mennesker ikke kan skaffe sig føde på anden vis, eller hvis det drejer sig om regulering af dyrebestande.

For det andet skal et dyr aflives så hurtigt og smertefrit som muligt (jf. Dyreværnsloven), og jeg mener ikke, at aflivning af dyr med bue og pil er hurtig og smertefri. At ramme et dyr – som måske er i flugt – med en pil lige i hjertet kan vist kun gøres af selveste Robin Hood. Og selv om jeg har respekt for de skærpede lovkrav til buejagt (korte afstande til byttet, skrappe skydeprøver inden jagttegn opnås, fornyelse af skydeprøve efter 5 år osv.) og den seriøsitet, som mange buejægere lægger for dagen, så er det efter min mening bare for svært at nedlægge byttet effektivt. Tiden fra pilen rammer, til dyret mister bevidstheden, er for lang, også fordi pilens chokeffekt er lille. Hertil kommer, at risikoen for anskydning er stor, fordi jeg tror, at det alt andet lige er enormt svært at sigte effektivt med en bue.

Der er lavet undersøgelser, som skal vise, at mine postulater er forkerte. Men undersøgelserne er få og små, og rummer på en del punkter megen usikkerhed. Enhver tvivl bør komme dyret til gode – derfor skal buejagt ikke tillades.

Men prøveperioden er nu i fuld gang, og den vil vare frem til 31. august 2021, hvis ikke den forlænges yderligere et år. Herefter følger så resultatet af evalueringen, og lur mig om ikke denne munder ud i et positivt resultat, for jeg har en dyb skepsis over for prøveperioder – specielt hvis indberetninger stammer fra buejægerne selv eller personer, som interesserer sig for jagt.
 

Vil du vide mere om emnet?

Læs Det Dyreetiske Råds overvejelser i Udtalelse om buejagt (2017).