af Peter Mollerup

Bekæmp burene – End the Cage Age

17-09-2019

Flere hundrede millioner landbrugsdyr i EU lever hele eller store dele af deres liv i bure. Bure hvor dyrene ikke har den fjerneste mulighed for at udføre naturlig adfærd.

    • 210 millioner høns i bur-æg produktionen
    • 120 millioner kommercielt producerede kaniner i små trådnetsbure
    • 10 millioner grise-søer i fixeringsbøjler
    • 40 millioner ænder og gæs i foie gras produktionen 
    • 143 millioner vagtler

Lad os se lidt nærmere på de 143 millioner vagtler, der hvert år produceres i EU. De sidder tætpakket i gruppebure med op til 80 fugle i hvert bur og har i gennemsnit 9,3 cm x 9,3 cm til rådighed. Det er mindre end størrelsen på en mobiltelefon! Vagtlernes ulykke skyldes i høj grad, at det er blevet ’fint’ med vagtelæg og vagtelkød.

Og denne lille fugl er desværre ikke det eneste dyr, der lever i bur under hjerteskærende forhold i EU. Kaniner, høns og grise i millionvis lever i bure. Kaniner, der ikke kan hoppe, grisesøer, der ikke kan vende sig, fugle, der ikke kan flyve….det er dybt tragisk, og det skal stoppe.

Derfor er fire danske dyreværnsforeninger gået sammen med 140 andre europæiske organisationer om et Europæisk Borgerinitiativ, der skal få dyrene ud af burene i EU. Kampagnen startede i september sidste år, og målet var at indsamle 1 million underskrifter i løbet af 1 år. Lykkedes det, ville vi tvinge EU-Kommissionen til at fremlægge forslag til burfri-lovgivning. Et Europæisk Borgerinitiativ fungerer på nogenlunde samme måde som et Borgerforslag i Danmark, hvor der skal indsamles 50.000 underskrifter for, at Folketinget skal tage sagen på dagsordenen.

Nu efter 1 år er det lykkedes foreningerne at indsamle 1,3 millioner underskrifter, hvilket er fantastisk, da kun ganske få forslag tidligere har rundet millionen. Og det har bestemt ikke været en nem opgave. I Danmark har alle underskrivere skulle oplyse bl.a. fødselsdato og fødested, mens man i andre lande også skal oplyse personnummer og/eller pasnummer. Endvidere har mange formularer rummet ufuldstændige oplysninger, manglet underskrift eller er udfyldt af Anders And eller Supermand!

Og hvad kan EU-kommissionen så gøre?

Selvfølgelig kan man ikke komme med et forslag, som kræver, at al husdyrproduktion skal foregå på friland. Men man kan kræve, at nogle af de mere ekstravagante former for produktion forbydes (foie gras og vagtler). Når det gælder den mere konventionelle husdyrproduktion (grise, køer, kalve, slagtekyllinger, burhøns), så kunne man kræve, at alle EU-lande skal følge lovgivningen fra de lande, som er foran, når det gælder dyrevelfærd – fx svensk lovgivning ifm. svineproduktion og dansk lovgivning ifm. produktion af slagtekyllinger.

Måske ender det hele i ingenting. Men der er igen blevet sat fokus på en syg produktion, som på sigt kan være med til en folkelig protest af dimensioner.