af Thomas Søbirk Petersen

God idé at udvide forbuddet mod vilde dyr i cirkus

17-09-2018

Bør det være forbudt at fremvise og underholde med elefanter, søløver og zebraer i et dansk cirkus? Hvad mener du?

I Danmark vi har allerede et forbud mod f.eks. bjørne, tigre og løver, og alle politiske partier har for nyligt besluttet at udvide forbuddet til også at gælde netop elefanter, søløver og zebraer. Jeg er enig med denne beslutning.

Vilde dyr kan være meget farlige for mennesker og andre dyr, og det er formentlig en af grundene til et forbud mod at optræde med bjørne, tigre og løver i danske cirkus. Men elefanter kan også være meget farlige. En elefant kan veje op til 6 tons, og hvis en elefant, eller flere, bliver vrede og går amok i et cirkus, kan konsekvenserne være fatale for tilskuere såvel som for elefanterne. Så det er helt oplagt at forbyde elefanter i cirkus. Søløver og zebraer er selvfølgelig ikke nær så farlige. Men der også andre grunde til, at vilde dyr ikke skal optræde i cirkus.

Vilde dyr er, som ordet indikerer, ikke domesticerede som f.eks. køer, grise, og hunde. De er dyr, som typisk trives bedst i deres naturlige habitat. F.eks. er søløver meget sociale dyr, der lever i store flokke og som elsker at boltre sig i havet både vandret og lodret. Disse forhold er meget svære at efterligne for et cirkus og især for et omrejsende cirkus, der skal oprette et bassin fra dag til dag. Læg hertil transporten som kendetegner de omrejsende cirkus, og som næppe øger dyrevelfærden. Lignende vanskeligheder gør sig gældende for hold af elefant og zebra i cirkus, hvilket som konsekvens har, at dyrevelfærden ikke har gode kår i et cirkus. Jeg siger ikke, at de vilde dyr, der er i danske cirkus, ikke har liv der er værd at leve, men forholdene for at skabe god dyrevelfærd i et omrejsende cirkus er vanskelige.

Argumenter imod at udvide forbuddet kan være, at det er godt, at børn kan opleve at blive fascineret af at se vilde dyr i cirkus og derved ønsker at viden noget mere om de vilde dyr. Men jeg har svært ved at få øje på, at fascination af vilde dyr alene er nok til at retfærdiggøre, at vi accepterer fangenskab af vilde dyr i cirkus. Fascination og viden om vilde dyr kan vi opnå på andre måder end at se dem i cirkus. F.eks. ved at se dyrefilm, besøge en ZOO hvor dyrene har det godt, tage på safari eller læse om og se billeder af vilde dyr. Og selv om det for nogle kan være fascinerende at se vilde dyr i cirkus, bør fascinationen ikke veje særligt meget i den moralske vægtskål. Der er også mange (uden sammenligning i øvrigt), der er fascineret af trafikulykker, men derfor giver vi ikke folk lov til at komme tæt på for at få tilfredsstillet deres fascination.  Desuden mener jeg, at det, vi lærer vores børn ved at bringe dem med i cirkus for at se vilde dyr, er, at det er helt fint at holde vilde dyr i fangenskab og at lade os underholde af dem, og at dyr eksisterer for vores fornøjelses skyld. Jeg synes, at vi i stedet skal lære børn noget om, hvordan vilde dyr lever i deres naturlige omgivelser, og at de har krav på, at vi behandler dem på en måde, så de har gode liv og ikke skal tilbringe livet i fangenskab for vores fornøjelses skyld. Og det gælder især, når de ikke har gode udfoldelsesmuligheder.

Problemet er umiddelbart ikke så stort i Danmark, da der i øjeblikket, så vidt vides, kun er 4 elefanter, 3 søløver og 5 zebraer i danske cirkus. Men disse dyr vil jo løbende blive skiftet ud over tid, og det samlede antal cirkus dyr vil således, over tid, involvere flere dyr end de 12 dyr, der er på nuværende tidspunkt. Så for de vilde dyrs skyld og for vores syn på vilde dyr, som noget andet end underholdning, er det en god ide at udvide forbudslisten over vilde dyr i cirkus. Et yderligere dyreetisk spørgsmål, som rejser sig når forbuddet træder i kraft, er, hvad der skal ske med de ovennævnte dyr. Her er mange muligheder. Skal de aflives? Skal de kunne optræde i cirkus til de dør af alderdom? Skal de overflyttes til en zoo eller en dyrepark? Svaret på disse spørgsmål er noget Det Dyreetisk Råd, i skrivende stund, just er i gang med at behandle. Og når vi er nået frem til nogle velbegrundede forslag, skal bloggen nok vende tilbage med en kort beskrivelse af vores svar.

 

Vil du vide mere om emnet?

Læs Det Dyreetiske Råds overvejelser i Rådets udtalelse og høringssvar om cirkusdyr.