af Anne Sørensen

Usund avl af familiedyr – nu er det nok!

03-11-2017

Hvor lange skal lange ører være? Hvor bredt skal et bredt bryst være? Hvor kort skal en kort næse være? Der er mange forskellige hunderacer og katteracer, og det er jo det sjove og spændende ved avl af dem, at vi har den diversitet. Det gælder både udseende og adfærd. Man har oprindeligt dannet racer, fordi der var bestemte egenskaber, der var ønsket: jagt, vagt eller selskab. Disse egenskaber og udseender har bare ændret sig over tid. Hvis man ser gamle fotos eller malerier, vil man f.eks. kunne se, at mange kongelige havde mops. De (hundene) var bare mere langbenede og langnæsede, end racen er nu om dage.

Sådan er det gået med mange racer: det, som er typisk, er videreudviklet ganske roligt til at være det, vi kalder overtypet. Med overtypning menes, at det racetypiske er gået over gevind. Det er blevet en belastning. Når hudfolderne er blevet for voldsomme, så det giver evindelige hudproblemer, eller næserne er blevet så korte, at det er svært at trække vejret, så er det, at vi mennesker skulle skamme os, for det er vores skyld! Og hvorfor er det kommet så vidt? Jo, når en hund eller kat vinder præmier på udstillingerne, så er det den, der bliver valgt som avlsdyr. Men dyretikken er gået tabt.

På en nylig afholdt kongres for dyrlæger fra hele verden var hovedtemaet sund avl. 3000 dyrlæger og veterinærsygeplejersker var enige: NU ER DET NOK! Vi må have vendt udviklingen. Der skal avles mod sundhed, og ikke kun efter et bestemt udseende. Og det gode budskab er: det kan sagtens lade sig gøre!

Hvis du skal avle eller købe en hvalp eller en killing, kan du selv være med til at vende udviklingen ved at følge et par gode råd:

    • Kig på forældredyrene og se, om de fungerer godt. Se, om de kan løbe rundt, bevæge sig frit, og om de har en fri vejrtrækning uden snorkelyde, og om de er tillidsfulde.
    • Få en købskontrakt
    • Køb ikke dyr ubeset 


Vil du vide mere om emnet?
Læs Det Dyreetiske Råds overvejelser i Udtalelse om avl af hunde og katte (1999) og Henvendelse om avl af hunde (2023).