af Lene Munksgaard

Køer på græs eller ej?

20-04-2017

Græsset begynder at blive grønt, og selv om det stadig er koldt, så nærmer det sig – køerne skal snart på græs. Eller rettere, nogle af køerne skal på græs.

Nye resultater fra et projekt ved Aarhus Universitet viser nemlig, at det kun var ca. 25 % af alle danske malkekøer, som var på græs i 2015, og at i hovedparten af de konventionelle besætninger (ca. 70 %) var køerne ikke på græs. Jo større besætninger jo mindre sandsynlighed er der for, at køerne kommer ud. I Danmark stiger besætningstørrelsen, så fremover må man regne med, at færre køer kommer på græs i de konventionelle besætninger.

I de økologiske besætninger er det et krav, at køer er på græs om sommeren i mindst 6 lyse timer af døgnet. Så på søndag holder økokøerne forårsfest – de lukkes ud på græs, og tusinder af mennesker strømmer til for at se på.

Det ser godt ud med køer på en grøn græsmark en dejlig solskinsdag, og der er mange plusser for velfærden. Når køer går ude på græs, har de som regel adgang til et tilpas blødt og eftergiveligt underlag. Et underlag som er velegnet til både at gå, stå og ligge på. Der er ikke noget inventar, som kan gøre det vanskeligt at rejse og lægge sig. Og der er næsten altid mere plads udendørs og bedre mulighed for at undgå aggression fra andre køer.

Så et oplagt spørgsmål er jo: hvorfor kommer alle køer ikke bare ud på græs? Undersøgelsen viste, at de tre hyppigste årsager til ikke at sætte køer på græs var ”forventet lavere ydelse”; ”problemer med management af græsmarkerne” og ”reduceret økonomisk udbytte”. Køerne er nok ligeglade med lavere ydelse og økonomisk udbytte, men problemer med græsmarkerne kan også blive et problem for køerne, fx hvis underlaget bliver for fugtigt og optrådt.

Og så er der jo også lige det med vejret. Køer kan få det for varmt – især en højtydende malkeko, som på grund af mælkeproduktionen selv producerer en masse varme. Så når vi andre tager til stranden med en parasol, vil koen måske helst være inde i en køligere skyggefuld stald. Køer kan også få det for koldt, især hvis det regner og blæser, så måske vil koen hellere være inde en lunefuld efterårs- eller for den sags skyld forårsdag.  

Der er mange fordele for velfærden ved afgræsning, men velfærden for køer på stald kan også være god, bl.a. fordi temperatur og underlagets kvalitet bedre kan kontrolleres – ellers ville det da også være helt skidt, at vi holder dem på stald mindst halvdelen af året.

 

Vil du vide mere om emnet?

Læs undersøgelsen fra Aarhus Universitet om malkekøer og afgræsning.
(Foto er venligst udlånt af Linda Søndergaard Sørensen, Aarhus Universitet). 

Læs Det Dyreetiske Råds overvejelser om afgræsning i Udtalelse om malkekvæg (2006).